10 tipů pro nového chovatele koček

3.6.2013

Kočky dělají skvělé společníky. Nejen, že vypadají dobře, ale také udržují myši pryč od domácnosti a jsou stále na pozoru.
Jde o víc než vlastnit roztomilého, tichého, vrnícího společníka. Předtím než si ho pořídíte, existuje několik věcí, které je prostě dobré vědět.

1. Kočky jsou opravdu nezávislé od přírody, ale nejsou zcela schopny se postarat sami o sebe. Předtím než si je pořídíte, ujistěte se, že váš životní styl může vytvořit prostor pro kočkovité šelmy. Zda jste zaneprázdněni a kolik času strávíte doma, by mělo určit druh kočky, kterou byste si mohli pořídit – pro velmi zaneprázdněné lidi, může být obtížné najít si čas pro kočku, která potřebuje hodně péče a pozornosti, a to zejména vysoce inteligentní a aktivní kočky. Ale jsou i kočky, které jsou ideální pro tento pracovní životní styl.

2. Co když se po přijetí kočky vaše pracovní situace změní? Nebo pokud budete pracovat dlouhé hodiny, a přesto chcete na konci dne vídat přátelskou tvář u dveří, která vás uvítá? Přijetí dalšího kočičího kamaráda může být výborným řešením.

3. Máte nějaké alergie? Pokud trpíte závažnou alergickou reakcí zvažte testování kočičí alergie před pořízením kočky domů. Sázka na jistotu je vybrat kočku s nízkými alergeny. Obraťte se na svého veterináře, knihy, nebo zaměstnance útulku pro návrhy.

4. Než si přinesete vaši kočku domů, vezměte ji na prohlídku a imunizaci. Naplánujte třeba také kastraci, jakmile to věk kočky dovolí. To může znamenat rozdíl mezi zdravou a spokojenou kočkou a kočkou ubohou snažící se drápat svou cestu skrz okna nebo značkovat nábytek.

5. Sežeňte si dobrou toaletu pro kočky a kvalitní stelivo. Kryté toaletky umožní vám a vaší kočce více soukromí a hrudkující stelivo je nejjednodušší na údržbu. Udržujte toaletu čistou pro pohodlí vaší kočky a vašeho nosu. Také se ujistěte, že si koupíte dobře vyvážené, věku odpovídající krmivo pro Vaši kočku. Zeptejte se svého veterináře, zástupce v místním zverimexu, nebo se podívejte na internetu na nějakou radu.

6. Kočky si rády hrají. Míčky, provazy, peří, a dokonce i prázdné krabice dokážou udělat velkou zábavu. Hračky nemusí být drahé (mohou být i podomácku vyrobené), jen se ujistěte, že je toho dost, aby vaše kočka byla šťastná, aktivní a duševně zaměstnaná.

7. Pokud nechcete, aby vaše pohovka byla roztrhaná nebo vaše nová kabelka zničená, investujte do škrabadla.

8. Kočičí bylinky a malé lyofilizované kuřecí nugety jsou vynikajícím nástrojem pro kočky k úplatkářství a tréninku.

9. Nechte si sepsat zvířecí pojištění. Doufáme, že ho nebudete potřebovat, ale jak se říká: „Je lepší být v bezpečí, než-li později litovat.“

10. Pokud si domů přinesete kotě, začněte s péčí o něj brzy. Koupání, kartáčování a stříhání drápků budou akce na které se budou těšit a ne se jich děsit.

To jsou jen některé z věcí, které byste měli mít na mysli, než si pořídíte nového kočičího společníka. Nejdůležitějším  aspektem je však dlouhověkost koček. Často žijí až 20 let, takže vy a váš chlupatý kočičí přítel můžete být společně velmi dlouhou dobu.

Zdroj: www.care2.com/ Nicolas – pet MD


Publikováno v kategorii Kočičí zajímavosti

© KERAMOST, a.s. 2012 | webdesign Karel Hejkal